Foto: virtualjobassistance.nl
Foto: virtualjobassistance.nl

Zoeken op internet kan iedereen, maar vinden wat je zoekt is nog wat anders! Ik kan begrijpen dat mijn leerlingen elke dag overspoeld worden door informatie. Hier volgen enkele tips om niet te verdrinken.

Een leuk Nederlandstalig filmpje om mee te starten is dat van Common Craft. Het duurt nog geen 3 minuten. Je begrijpt meteen een beetje hoe een zoekmachine werkt. Wil je er het fijne van weten, bekijk dan de 34 bladzijden lange pdf van Huub de Beer, “Efficiënt zoeken en vinden op het internet“.

Zoekstrategieën door Common Craft
Zoekstrategieën door Common Craft

Toch liever een kortere versie? Leer hier snel slim zoeken met Google.

webdetective.nl
webdetective.nl

Heb je eindelijk gevonden wat je zocht? Hoe weet je dan of de site betrouwbaar is? Volg de korte, gratis online cursus Webdetective. Ook deze site is in het Nederlands gemaakt. Klik binnen elke rubriek telkens op ‘verder’.

Zowel voor leerlingen als voor leerkrachten vond ik een goede checklist om een website te beoordelen. Voor wie de lijst wil afdrukken of bewerken, heb ik hem in Word gezet, de originele versie vind je hier.

Leerlingen van het Klein Seminarie kunnen op een schoolcomputer gratis zoeken in Mediargus. Dit is een archief met artikels uit 8 Vlaamse kranten, Trends en Knack. Een aanrader!

Op bibliotheek.be kan je jouw plaatselijke bib opzoeken en meteen doorklikken naar de catalogus.

Deze links vind je ook allemaal op wendygeerts.tk. Naast ICT vind je er ook vertrekpunten voor Latijn, Grieks en Italië.

Advertenties